//درمان حواس پرتی

درمان حواس پرتی

گاهی حواس پرتی ها آنقدر زیاد می‌ شود که ممکن است زندگی فرد را مختل کند . و باید به فکر درمان حواس پرتی خود باشیم به عنوان مثال : فرد به علت حواس پرتی های مکرر ممکن است کار خود را از دست بدهد و … .

پس بهتر است هر چه سریع تر از پیشروی این اختلال هرچند کوچک جلوگیری کنید و اقدام به درمان حواس پرتی کنید . چرا که هرچه بیماری شما پیشرفت کند ، مهار آن کار دشوارتری است و در بعضی از مواقع غیر قابل جلوگیری می باشد .

جالب است بدانید که مغز انسان توانایی انجام چند کار را در یک زمان دارد و می تواند در انجام هر یک تمرکز کند . فقط کافیست که این مهارت را در خود تقویت کنید .

با ما همراه باشید تا با مفهوم حواس ‌پرتی ،دلایلی که باعث بروز و تشدید این بیماری می شود و راهکارهایی برای درمان پرتی حواس آشنا شوید .

 حواس پرتی چیست ؟

به طور کلی حواس پرتی درست مقابل تمرکز قرار گرفته است . تمرکز حواس بدین معناست که فرد تمام دقت و توجه خود را برای انجام کار بگذارد و اجازه ندهد که عوامل درونی و بیرونی باعث حواس پرتی او شود و حواس‌ پرتی حالتی می باشد که فرد نمی تواند روی کار خود تمرکز کند و تمام توجه و دقت خود را به انجام آن کار دهد و کوچک ترین صدا یا اتفاق می تواند باعث بروز حواس پرتی شود و تمرکز فرد را بر هم زند .

علت حواس پرتی چیست ؟

اولین قدم برای درمان حواس پرتی دانستن عامل آن است .عوامل بسیار زیادی در بروز حواس پرتی موثر است . عواملی همچون سر و صدا از جمله عوامل بیرونی به شمار می رود . اما این عوامل فقط عوامل بیرونی محدود نمی شوند بلکه عوامل درونی نیز می ‌توانند باعث حواس پرتی و عدم تمرکز فرد شوند  که در این قسمت به شرح این عوامل می پردازیم :

عوامل بیرونی :

از عوامل بیرونی که باعث بروز عدم تمرکز حواس و حواس پرتی می‌ شوند می‌توان به وجود سر و صدا های کم و زیاد همچون صدای تلویزیون و صدای صحبت افراد مختلف ، میزان روشنایی محیط همچون روشنایی زیاد یا روشنایی خیلی ضعیف ،عبور و مرور افراد ، وجود مشغله ‌های کاری بسیار زیاد ، وجود استرس و اضطراب ناشی از فشار کاری در محیط کار و سایر عوامل بیرونی که فکر انسان را درگیر کرده و توجه و دقت و را کم کرده ، اشاره کرد . این عوامل در بروز حواس پرتی نقش به سزایی دارد .

عوامل درونی :

از عوامل درونی و ذهنی که باعث بروز حواس‌ پرتی می شود و نوعی مانع برای تمرکز حواس محسوب می‌ شود ، می ‌توان به افکار منفی ، استرس و اضطراب ، خستگی جسمی و ذهنی ، بیماری‌ها و اختلالات روانی ، افسردگی ، احساس خشم یا احساس شادی ، احساس گرسنگی و تشنگی ، بی خوابی و یا کم خوابی و سایر عوامل اشاره کرد .

به طور کلی برطرف کردن عوامل بیرونی کار راحت ‌تری نسبت به بر طرف کردن عوامل درونی برای رسیدن به تمرکز حواس و جلوگیری از حواس پرتی می باشد .

 درمان حواس پرتی در ۱۰ قدم :

۱- در اولین قدم بهتر است شرایط محیطی را با خود همگام کنید .

اولین قدم برای درمان حواس پرتی آن است که زمانی که قصد دارید کاری انجام دهید که نیاز به دقت و تمرکز بالا دارد ، در ابتدا محلی را برای انجام کار در نظر بگیرید که تردد در آن بسیار پایین باشد تا سر و صدا به حداقل برسد . همچنین در صورت تمایل می توانید یک موزیک بدون متن آرام پخش کنید تا صدا های ریز اطراف از حواس شما را پر نکنند .

سپس میزان روشنایی را متعادل کنید . نور نباید خیلی ضعیف باشد و نباید بسیار پر نور باشد که چشم شما را اذیت کند . چرا که متعادل نبودن نور می تواند شما را بسیار زود خسته و کلافه کند و اجازه ندهد که تمرکز کنید .

بهتر است محیطی که برای انجام کار خود در نظر گرفته اید را مرتب کرده و حتی از خوشبوکننده های هوا نیز استفاده کنید .

۲- قبل از شروع کار ذهن خود را آرام کنید :

بازی آشفته و شلوغ نباید کاری که نیاز به تمرکز و دقت دارد را انجام داد . چرا که ذهن آشفته بر روی ساز و کار سلول های عصبی تاثیرات منفی ایجاد می‌ کند . در نتیجه زمانی که فرد با ذهن مشغول شروع به کار می کند ، نمی تواند تمامی دقت و تمرکز خود را روی کار بگذارد . پس قبل از انجام هر کاری می باید ذهن خود را از تمامی ناراحتی ها و آشفتگی ها به دور کنید تا از حواس پرتی جلوگیری شود .

۳- برنامه ریزی کنید .

حتماً برای انجام کارهای خود برنامه ریزی کنید و به آن پایبند باشید . زمانی که شما برنامه ریزی دارید ، دیگر کارهای مختلف را فراموش نمی کنید و تمامی کارها طبق برنامه پیش می رود . همچنین زمانی که شما برنامه ریزی می کنید ، طبق یک زمان بندی مشخص کارهای خود را انجام می دهید و زمان لازم برای انجام کارهای تان دارید و دیگر عجله نمی کنید . با برنامه‌ ریزی دیگر استرس و اضطراب انجام کارهای خود را ندارید و برنامه ریزی باعث می شود تا بهتر بر روی کارهای خود تمرکز کنید و حواس پرتی شما را به حداقل می‌ رساند .

برنامه ‌ریزی بهتر است آخر شب قبل از خواب انجام شود .

۴- برای خود هدف تعیین کنید .

برای هر روز خود در پایان روز هدفی تعیین کنید که تا پایان روز به آن برسید و آن را انجام دهید . همچنین برای آینده خود هدفی واحد تعیین کنید . با این کار دیگر انجام کارها برای شما یکنواخت نخواهد بود و شما از حواس پرتی دور می کند .

۵- تاثیر عوامل درونی را به حداقل برسانید .

همانطور که گفته شد عوامل درونی شامل خستگی ، خواب آلودگی ، استرس و اضطراب و … می شود . برای تمرکز و به حداقل رساندن حواس پرتی می ‌بایست تاثیر این عوامل بر کار خود را به حداقل برسانید تا بتوانید تمرکز کنید و با دقت کارهای خود را انجام دهید .

۶-استفاده از وسایل الکترونیکی را کنترل کنید .

استفاده از گوشی موبایل ، تبلت ، کنسول های بازی و … می تواند ذهن شما را درگیر کند . به عنوان مثال یک بازی کامپیوتری یا بازی های کنسول های بازی ، صفحات اینستاگرامی و سایر شبکه ‌های اجتماعی می ‌تواند باعث شود تا شما کار خود را قطع کنید و به چک کردن آن ها بپردازید و مدام به فکر آن ها باشید . این امر باعث می ‌شود که رشته افکار شما از هم گسیخته شود و نتوانید تمام توجه و دقت خود را به کار دهید و ممکن است قدرت تمرکز خود را از دست بدهید و به فردی حواس پرت مبدل می شوید . برای درمان حواس پرتی بهتر است زمانی که قصد دارید کار را با تمرکز و حواس جمع انجام دهید ، تمامی وسایل الکترونیکی را از خود دور کنید .

حواس پرتی

۷- ورزش کنید .

در طول روز زمانی را به ورزش کردن اختصاص دهید . ورزش می‌ تواند شامل پیاده روی ، دویدن ، دوچرخه سواری ، ورزش در باشگاه های ورزشی و … باشد . با ورزش کردن می توانید روحیه خود را شاداب کنید و روح خود را از هرگونه خستگی و آزردگی که دارد برهانید . این امر به داشتن خوابی راحت کمک می کند و تمرکز و توجه شما به امور مختلف را افزایش می دهد . پس حتماً ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید .

۸- در حین کار استراحت کنید .

داشتن استراحت های کوتاه در حین کار می تواند به شما کمک کند تا از کار خسته نشوید و تمرکز و دقت و توجه خود را از دست ندهید . همچنین عملکرد بهتری داشته باشید و از هرگونه حواس‌ پرتی به دور باشید .

۹- کار و زندگی را از یک دیگر تفکیک کنید .

همیشه سعی کنید کار را به محل کار و زمان کار موکول کنید و زندگی با خانواده در محیط خانه ، تفریح و … را به زمانی که در منزل هستید ، موکول کنید . زمانی که کار و زندگی از یک دیگر جدا هستند ، در هنگام کار تمامی تمرکز و دقت خود را بر روی کار خود قرار دهید و تمامی زمانی که در خانه هستید ، از استرس کار فارغ باشید و روی امور خانه تمرکز کنید . با این کار می توانید به درمان حواس پرتی خود در محل کار و منزل بپردازید  .

۱۰- مراجعه به روانشناس

در نهایت اگر با رعایت ۹ مورد قبل حواس پرتی شما درمان نشد باید به یک روانشناس خوب مراجعه کنید تا با بررسی دقیق عوامل حواس پرتی در شما و بررسی شرایط و… به درمان حواس پرتی بپردازد.

۱۰ علت حواس پرتی 

افکار منفی:

وجود افکار منفی و ناراحت کننده باعث می‌ شود که ذهن فرد ساعت ‌ها به تفکر آن درگیر باشد و فرد را از تمرکز کردن بازدارد . بروز حواس ‌پرتی در این شرایط امری کاملاً طبیعی می باشد .

به عنوان مثال : زمانی که فرد در محیط کار مدام به فکر عوامل خانه است یا در محیط خانه به فکر عوامل محیط کار است ، نمی ‌تواند در هیچ یک از محیط ها تمرکز داشته باشد و ممکن است در کارهای کوچک و بزرگ حواس ‌پرت باشد .

برای درمان حواس پرتی  ، بهتر است تمامی افکار منفی از سر خارج کرده و آن ها را یادداشت کنید و در زمان مناسب به آن بپردازید .

استرس و اضطراب :

یکی از عوامل درونی که می توان تاثیر مستقیم بر روی افزایش حواس ‌پرتی فرد بگذارد ، استرس و اضطراب است . زمانی که فرد استرس و اضطراب موضوعی را دارد ، نمی تواند تمرکز کنند و مدام حواس وی پرت می‌ شود . این اضطراب و استرس علاوه بر عدم تمرکز می تواند تاثیرات منفی بر روی ذهن و جسم فرد بگذارد و عوارض و عواقب جبران ناپذیری داشته باشد . همچون افزایش ضربان قلب و مشکلات قلبی ، دردهای عضلانی و … . پس بهتر است این گونه افراد تحت درمان قرار گیرند تا میزان استرس و اضطراب آن ها کاهش یابد .

خستگی و خواب آلودگی :

خستگی و خواب آلودگی تاثیری مستقیم بر روی فراموشکاری فرد دارد . یک انسان بالغ می بایست از ۲۴ ساعت شبانه روز به طور میانگین ۸ ساعت بخوابد . زمانی که فرد خوابی کافی و مفید نداشته باشد ، حافظه کوتاه مدت وی تحت تاثیر قرار می گیرد و فرد در انجام امور تمرکز کافی ندارد . پس برای درمان حواس پرتی بهتر است در شبانه روز خوابی مفید و کافی داشته باشید تا بتوانید با دقت و تمرکز بیشتر کارهای خود را انجام دهید .

افسردگی :

افسردگی از بیماری ‌های جدی می باشد که بر زندگی فرد تاثیر می ‌گذارد و گاهی در صورت تشدید این بیماری ممکن است زندگی فرد را مختل سازد . فرد افسرده مدام احساس پوچی می کند و غمگین و ناراحت است . در نتیجه نمی تواند بر روی امور خود تمرکز کند و کارهای خود را به خوبی انجام دهد . افراد افسرده معمولاً افرادی حواس‌ پرت هستند . افسردگی بیماری است که هرچه سریع تر باید به درمان آن اقدام کنید و به یک روانشناس معتبر مراجعه کنید(مشاوره افسردگی)  .چرا که در صورت پیشروی مهار آن بسیار سخت می شود .

احساس خشم و احساس شادی :

دو حس خشم و شادی دو نقطه مقابل هم هستند که می تواند فکر انسان را به خود درگیر کند زمانی که فرد از بروز اتفاقی خشمگین است ، مدام به این فکر است که :

چه اتفاقی افتاده است ؟

چه واکنشی می‌ بایست از خود نشان دهد ؟

اکنش طرف مقابل به چه شکل است ؟

و….

و فردی که خوشحال و شاد باشد مدام به فکر دلیل بروز شادی است .

در هر دو صورت فردی نمی ‌تواند تمام دقت و توجه خود را متمرکز کند و ممکن است دچار حواس پرتی شود .

گرسنگی و تشنگی :

فرد زمانی که گرسنه و تشنه است نمی تواند به انجام کارهای مختلف اقدام کند چرا که فرد برای تفکر و تمرکز کردن نیاز دارد که سوخت و ساز مغز او تامین شود . در این صورت فرد با گرسنگی و تشنگی سوخت و ساز کافی برای تفکر متمرکز کردن ندارد و ممکن است حواس‌ پرتی رخ دهد . به همین منظور افراد بهتر است زمانی که نیاز به تمرکز حواس دارند ، به اندازه کافی غذا بخورند و از مایعات استفاده کنند .

اختلالات و بیماری های روانی :

برخی اختلالات روانی و بیماری های روانی از تمرکز حواس جلوگیری می کند و افرد مبتلا ممکن است دچار فراموشی و یا حواس پرتی شوند . افراد مبتلا به این گونه اختلالات هرچه سریع تر می باید به روانشناس مراجعه کنند و تحت درمان قرار گیرند.

این مورد در کودکان نیز بروز می دهد .

به عنوان مثال پیش‌ فعالی یکی از اختلالات روانی است که بعضی از کودکان و دانش‌آموزان به آن مبتلا هستند . این گونه کودکان نمی توانند بر روی درس خود صورت کامل تمرکز کنند و باید هر چه سریع تر به روانشناس ‌کودک مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرند .

حواس پرتی کودکان

انجام کارهای یکنواخت :

زمانی که فرد مدام کارهای یکنواخت و خسته کننده انجام می‌ دهد ، ممکن است فراموشکار شود و در برخی از مواقع نتواند به خوبی تمرکز کنند و از نهایت دقت خود استفاده کند . به عنوان مثال : یک فرد از صبح تا غروب کارهای رایانه ای همچون تایپ یا وارد کردن اطلاعات را انجام می دهد . در این صورت ممکن است فرد در هنگام کار دچار اشتباه یا مشکلی شود و تمرکز خود را از دست بدهد .

انجام چند کار با یکدیگر :

مغز انسان ظرفیت انجام کارهای محدود را دارد . زمانی که فرد چندین کار را با یک دیگر انجام می ‌دهد نمی ‌تواند روی تمامی کارها تمرکز داشته باشد . چرا که زمانی که چندین کار را با یک دیگر انجام می‌ دهد ممکن است تمرکز خود را از دست بدهد و تمامی کارها را با بی دقتی انجام دهد . پس بهتر است که هر کار را به صورت انفرادی انجام شود . برای درمان حواس پرتی در خود بهتر است تلاش کنید تا کار ها را جدا از هم انجام دهید.

بیماری های حافظه :

کوچک شدن مغز یک اصطلاح پزشکی است که بدین معناست که قسمت ‌هایی از مغز با افزایش سن تحلیل رفته و به مرور زمان از بین می‌ رود . کوچک شدن مغز بیماری هایی همچون آلزایمر و زوال عقلی را به دنبال دارد .

کوچک شدن مغز بیشتر در افراد سالمند رخ می‌ دهد . حافظه این گونه افراد به شدت کاهش پیدا می ‌کند و فرد در تمامی تصمیم گیری های روزانه خود دچار مشکل می ‌شود و حواس پرت و فراموش کار می شود . به گونه‌ ای که ممکن است حتی عزیزان خود را به خاطر نیاورند .

2023-07-01T20:03:14+03:30توسط |دسته‌ها: اختلالات روانی|7 دیدگاه

7 دیدگاه

  1. Avatar
    me^ دسامبر 13, 2022 در 2:09 ب.ظ پاسخ

    متشکرم. بسیار مفید بود👌

  2. Avatar
    ahmad sayyari ژانویه 12, 2023 در 10:03 ب.ظ پاسخ

    عالی بود

  3. Avatar
    نفس فوریه 2, 2023 در 8:11 ب.ظ پاسخ

    خوب بود امید وارم جواب بده

  4. Avatar
    هادی فوریه 5, 2023 در 4:42 ب.ظ پاسخ

    عالی

  5. Avatar
    مهدی قربانی سپتامبر 29, 2023 در 8:22 ق.ظ پاسخ

    بد نبود ولی به نظر میرسه که بجای راهکار دادن، بیشتر با کلمات بازی شده

  6. Avatar
    مهیار آوریل 9, 2024 در 7:05 ب.ظ پاسخ

    عالی بود ممنون. من کلاس هفتم هستم و بخاطر امتحاناتم استرس و نگرانی دارم. همچنین در نوبت دوم که نزدیک هست و واقعاً هم متوجه این موضوع شدم باعث فراموشی مطالب میشوم موقع امتحان چگونه می توانم این مشکل را رفع کنم لطفاً راهنمایی کنید.

    • دکتر شقایق درویشی
      دکتر شقایق درویشی آوریل 24, 2024 در 8:43 ب.ظ پاسخ

      سلام وقتتون بخیر باید دلایل و شرایط بررسی بشه ولی یک مقاله در مورد رفع استرس امتحان در وبسایت به زودی بارگزاری میشه که شاید بتونه بهتون کمک کنه

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم